Co jsou vlastně antioxidanty, volné radikály a oxidační stres?

Co jsou volné radikály?

Volný radikál lze definovat jako jakoukoli molekulární sloučeninu, která obsahuje nespárovaný elektron a je schopná samostatně existovat. Právě díky tomuto nepárovému elektronu je mnoho radikálů nestabilních a vysoce reaktivních. Pokud volný radikál reaguje s jinými molekulami, tak jim může buď darovat elektron, nebo elektron přijmou. Chovají se tedy jako oxidanty a reduktanty. 

mceclip0-48Mezi nejběžnější volné radikály patří například hydroxilové radikály či peroxid vodíku. Jedná se o vysoce reaktivní formy, které jsou schopny v jádře a v membránách buněk poškozovat biologicky významné molekuly, jako jsou DNA, proteiny, sacharidy a lipidy.

Je známo, že nadměrnou tvorbu volných radikálů podporuje několik faktorů životního stylu, stresu a životního prostředí, včetně:

  • znečištěné ovzduší
  • cigaretový kouř
  • příjem alkoholu
  • toxiny
  • vysoká hladina cukru v krvi
  • vysoký příjem polynenasycených mastných kyselin
  • bakteriální, plísňové nebo virové infekce
  • příliš mnoho nebo příliš málo kyslíku v těle
  • intenzivní a dlouhodobé cvičení, které způsobuje poškození tkání
  • nedostatek antioxidantů

Co jsou antioxidanty?

Antioxidanty jsou látky, které pomáhají neutralizovat volné radikály v těle. Mohou tedy zpomalit nebo dokonce úplně zastavit poškození buněk způsobené volnými radikály. Lidské tělo je schopno si vytvářet vlastní antioxidanty, například jeden z nejsilnějších antioxidantů glutathion. Antioxidanty se však nacházejí i v potravě, a to ať už rostlinného či živočišného původu. Důležitý je především dostatečný příjem antioxidantů. Některé antioxidanty jsou dokonce nezbytné pro fungování organismu - konkrétně vitaminů C a E.

Mezi nejlepší zdroje antioxidantů se řadí například:

  • Hořká čokoláda a kakao
  • Pekanové ořechy
  • Borůvky, jahody a maliny
  • Artyčok
  • Červené hlávkové zelí
  • Fazole
  • Špenát
  • Zelený čaj
  • Citrusy

Co je oxidační stres?

Volné radikály jsou i přes to všechno důležité pro fungování lidského organismu. Je však nutno udržovat rovnováho mezi volnými radikály a antioxidanty. Pokud koncentrace volných radikálů převýší koncentraci antioxidantů dochází k oxidačnímu stresu. Právě tato nerovnováha má za následek poškození mnoha tkání a může časem vést k řadě onemocnění.

V dnešní době je běžné, že příjem antioxidantů ze stravy není dostatečný k udržení rovnováhy, především pokud je člověk vystavován škodlivým vlivů prostředí.

Doplňky stravy pro doplnění antioxidantů