Je kokosový olej superpotravinou?

Kokosový olej pochází z ořechů (plodů) kokosové palmy. Obsahuje mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem, včetně kyseliny kaprinové, kyseliny kaprylové a kyseliny laurové.

O kokosovém oleji hovoří dva tábory. Jedni ho haní a druzí ho zase vychvalují. Jak to tedy je?

Na jedné straně zastánci kokosového oleje uznávají, že má vysoký obsah nasycených tuků, což se podílí na zvýšeném riziku srdečních onemocnění – to už je dnes vyvráceno podle studií. V rozumném množství naopak srdci pomáhá. Poukazují však na to, že na nasyceném tuku obsaženém v tropickém oleji je něco jedinečného: je bohatý na mastnou kyselinu se středně dlouhým řetězcem zvanou kyselina Laurová, která se může chovat odlišně od ostatních nasycených tuků.

Kokosový olej 2

V ČEM VÁM MŮŽE POMOCI KOKOSOVÝ OLEJ?
Pomáhá hubnutí:

Metaanalýza 13 studií publikovaných v časopise Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics zjistila, že triglyceridy se středním řetězcem (MCT) vám mohou pomoci zhubnout, když nahradí triglyceridy s dlouhým řetězcem strava. A časopis Journal of Nutritional Science and Vitaminology ukázal, že MCT v kokosovém oleji může zvýšit dietou indukovanou termogenezi u lidí až o 6 %. [1, 2]

Další studie zjistila, že MCT zvyšují 24hodinový energetický výdej u lidí až o 5 %. Spálit dalších 100–120 kalorií za den nemusí znít jako mnoho, ale za rok to představuje minimálně 36 000 kalorií. [3]

Zabijí patogeny:

Dávno se ví, že kokosový olej díky kyselině Laurové ničí bakterie, viry a kvasinky. Na druhou stranu, když kokosový olej používáte, reaguje s enzymy za vzniku monoglyceridu nazývaného monolaurin.

A Hádejte co? Monolaurin je také skvělý pro zabíjení škodlivých patogenů! Kromě toho, že obě tyto látky udržují na uzdě všechny druhy patogenů, bylo prokázáno, že zabíjí bakterie a velmi nebezpečný patogen Staphylococcus aureus a kvasinku Candida albicans, která je častým zdrojem kvasinkových infekcí. Dále monolaurin pomáhá lépe zvládat boj s chronickou boreliózou. [4] Kokosový olej

Budování svalů:

Jak bylo uvedeno výše, MCT v kokosovém oleji jsou dobré pro zvýšení energetického výdeje vašeho těla a spalování kalorií. Zde je další způsob, jak může tento zázrak pomoci vašemu tělu. Kokosový olej je skvělý pro budování svalové hmoty.

Omezuje chuť k jídlu:

Vědci se domnívají, že zajímavý účinek kokosového oleje na hlad může souviset se způsobem metabolismu mastných kyselin v něm obsažených. Studie zjistili, že lidé, kteří jedli nejvíce MCT při snídani, jedli podstatně méně kalorií na oběd a měli regulovanou hladinu cukru v krvi, což dokazuje, že přidání výhod kokosového oleje bohatého na MCT do jídelníčku má velmi pozitivní vliv na hmotnost a stavbu těla. Olej můžete také přidat do vaší kávy. [5, 6]

Pomáhá při problémech s mozkem:

Studie z roku 2004 publikovaná v časopise Neurobiology of Aging prokázala, že MCT nalezené v kokosovém oleji zlepšily problémy s pamětí, které jejich starší subjekty zažívaly. Všichni pacienti ve studii pocítili výhody kokosového oleje a po užití mastné kyseliny zaznamenali výrazné zlepšení schopnosti vybavit si ji. Předpokládá se, že je to způsobeno tím, že MCT se v těle snadněji vstřebávají a přeměňují na ketony. Protože jsou dostupné v mozku bez použití inzulinu, mohou účinněji zásobovat mozkové buňky. Dále bylo zjištěno, že je velkým bojovníkem pro všechny mozkové nemoci jako je ADHD, autismus, Alzhaimerova choroba aj. [7]

Podporuje zdraví srdce:

Kokosový olej má vysoký obsah přírodních nasycených tuků. To nemusí znít pozitivně, ale nasycené tuky v kokosu fungují jiným způsobem než ty, které se nacházejí v potravinách živočišného původu, jako je máslo, smetana, sýr a maso. Podle studie doplňkové a alternativní medicíny založené na důkazech kokosový olej zvyšuje zdravý cholesterol (známý jako HDL) ve vašem těle. Zvyšováním HDL v těle a změnou poměru HDL k LDL pomáhá nasycený tuk v kokosovém oleji podporovat zdraví srdce a snižovat riziko srdečních onemocnění. [8] 

Pozitivně působí na zuby a dásně:

Slyšeli jste někdy o oil pullingu? Před vynálezem zubní pasty byl akt stříkání oleje kolem úst metodou, jak vyčistit ústa od bakterií a pomáhat léčit rány paradontálního onemocnění. Množství MCT je důvodem, proč je kokosový olej jedním z mnoha účinných olejů. Olej zvedá bakterie z povrchů v ústech, a to je skvělé, protože odstranění ústních bakterií výrazně snižuje riziko onemocnění kolem dásní. Studie z roku 2008 zjistila, že oil pulling redukuje bakterie způsobující plak. Odborníci doporučují kokosový olej tahat 2x denně po 20 minut, abyste ochránili ústa. [9] 

Kokosový olej 3

Zmírňuje záněty a artritidu:

Studie ukázala, že vysoké hladiny antioxidantů přítomných v panenském kokosovém oleji snižují zánět a hojí artritidu účinněji než léky. Další studie prokázala, že kokosový olej sklizený středním (ale ne vysokým) teplem potlačuje zánětlivé buňky. Působil jako analgetikum a protizánětlivý prostředek. [10, 11]

Chrání před sluncem:

Kokosový olej slouží jako ochrana proti slunci bez chemických přidaných látek. Chcete-li mít hnědou pokožku mažte se při přímém slunci kokosovým olejem. Také pomáhá při spálení od slunce. [12]



Tak co? Je kokosový olej super potravinou? I kdyby nebyl určitě stojí za zvážení ho zařadit do vašeho jídelníčku, klidně jej konzumujte několikrát denně. Když se dáte 4 čajové lžičky denně určitě tím nic nezkazíte. Jen si dejte pozor a vynechte jej na večeři nebo alespoň 4 hodiny před spaním. Někteří totiž díky tvorbě ketonů nemohou usnout a mozek jede na plné obrátky. Kvalitní spánek je základem vašeho zdraví, ale o tom zase příště.

Kokosové oleje, které je možné zakoupit na našem e-shopu:
NATIOS Kokosový olej nerafinovaný extra panenský, 500 ml
NOW SOLUTIONS Kokosový Olej Natural, 207 ml
NOW Foods MCT Tekutý olej, 473 ml

NATIOS Kokosový olej nerafinovaný extra panenský, 500 ml
NOW SOLUTIONS Kokosový Olej Natural, 207 ml
NOW Foods MCT Tekutý olej, 473 ml
 
Použitá literatura:
[1] K. Mumme a W. Stonehouse, „Effects of Medium-Chain Triglycerides on Weight Loss and Body Composition: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials", Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, roč. 115, č. 2, s. 249–263, úno. 2015, doi: 10.1016/j.jand.2014.10.022.
 
[2] „Comparison of Diet-Induced Thermogenesis of Foods Containing Medium- versus Long-Chain Triacylglycerols". https://www.jstage.jst.go.jp/article/jnsv1973/48/6/48_6_536/_article/-char/ja/
 
[3] A. G. Dulloo, M. Fathi, N. Mensi, a L. Girardier, „Twenty-four-hour energy expenditure and urinary catecholamines of humans consuming low-to-moderate amounts of medium-chain triglycerides: a dose-response study in a human respiratory chamber", Eur J Clin Nutr, roč. 50, č. 3, s. 152–158, bře. 1996.
 
[4] D. Seleem, E. Chen, B. Benso, V. Pardi, a R. M. Murata, „In vitro evaluation of antifungal activity of monolaurin against Candida albicans biofilms", PeerJ, roč. 4, s. e2148, čer. 2016, doi: 10.7717/peerj.2148.
 
[5] „Effects of the Type and Emulsification of Oil on Postprandial Appetite Responses in Healthy Young Adults | Current Developments in Nutrition | Oxford Academic". https://academic.oup.com/cdn/article/6/Supplement_1/541/6607264
 
[6] M.-P. St-Onge, B. Mayrsohn, M. O’Keeffe, H. R. Kissileff, A. R. Choudhury, a B. Laferrère, „Impact of medium and long chain triglycerides consumption on appetite and food intake in overweight men", Eur J Clin Nutr, roč. 68, č. 10, Art. č. 10, říj. 2014, doi: 10.1038/ejcn.2014.145.
 
[7] M. A. Reger et al., „Effects of β-hydroxybutyrate on cognition in memory-impaired adults", Neurobiology of Aging, roč. 25, č. 3, s. 311–314, bře. 2004, doi: 10.1016/S0197-4580(03)00087-3.
 
[8] S. Chinwong, D. Chinwong, a A. Mangklabruks, „Daily Consumption of Virgin Coconut Oil Increases High-Density Lipoprotein Cholesterol Levels in Healthy Volunteers: A Randomized Crossover Trial", Evid Based Complement Alternat Med, roč. 2017, s. 7251562, 2017, doi: 10.1155/2017/7251562.
 
[9] S. Asokan et al., „Effect of oil pulling on Streptococcus mutans count in plaque and saliva using Dentocult SM Strip mutans test: A randomized, controlled, triple-blind study", Journal of Indian Society of Pedodontics and Preventive Dentistry, roč. 26, č. 1, s. 12, led. 2008, doi: 10.4103/0970-4388.40315.
 
[10] A. Vysakh et al., „Polyphenolics isolated from virgin coconut oil inhibits adjuvant induced arthritis in rats through antioxidant and anti-inflammatory action", International Immunopharmacology, roč. 20, č. 1, s. 124–130, kvě. 2014, doi: 10.1016/j.intimp.2014.02.026.
 
[11] E. Kardinasari a A. Devriany, „Phytochemical identification of bangka origin virgin green coconut oil: Anti-inflammatory and anti-bacterial potential", Enfermería Clínica, roč. 30, s. 171–174, čer. 2020, doi: 10.1016/j.enfcli.2019.10.062.
 
[12] „A comprehensive review on the techniques for coconut oil extraction and its application | SpringerLink". https://link.springer.com/article/10.1007/s00449-021-02577-9

 

Autor: David Hůrka